Het is 8 maart 2020, de Starterstocht van TFC De Ketting staat op de kalender. De Starterstocht is de eerste officiële toertocht over de weg en wordt traditioneel ieder jaar gereden begin maart o.l.v. de voorzitter. In 2019 is de Starterstocht niet doorgegaan vanwege erg slecht weer, maar dit jaar lijken de weergoden ons goed gezind.

Nadat we in hotel restaurant Boschhuis in Ter Apel ons tegoed hebben gedaan aan koffie met een lekker gebakje, vertrekken we om 09:45 uur met 31 Kettisten voor een een geplande toerrit van 65 kilometer.

Peter en Rick, 2 nieuwe leden, gaan voor de eerste keer mee. Na enig uitleg over hoe we als vereniging rijden, vertrekken we in 3 groepen.
De sterke tegenwind (windkracht 7 Bft) is voor veel fietsvrienden een enorme uitdaging. We rijden eerst tegen deze martelende wind in richting het westen. Een hoop gekreun, gesteun, gehoest en soms getier is wat door het peloton gonst, het gaat niet makkelijk. Maar gelukkig zou de marteling niet lang meer duren, want als Emmen achter ons ligt, krijgen we hulp van de wind.

De laatste 25 kilometers hebben we de wind in de rug en met een eenvoudig gemak rijden de 31 renners ogenschijnlijk makkelijk terug naar Ter Apel. Er wordt in alle 3 groepen vrolijk gekwebbeld, de stemming zit er goed in. Na een sanitaire stop voor Emmer-Compascuum vervolgen we onze weg voor de laatste kilometers. Voor een paar Kettisten is het ook wel goed zo, de ‘volwassen’ wind en de afstand zijn voor een aantal fietsvrienden lang genoeg… misschien wel te lang.
Na 2,5 uur en 68 kilometer fietsen rijden we in peloton Ter Apel binnen en eindigt de Starterstocht bij de Ketting OntmoetingsPlaats (KOP). En over KOP gesproken, deze is eraf.

De foto’ s van de Startertocht 2020